God bless also Marjory Guthrie

Vandaag, honderd jaar geleden, werd in Okemah, Oklahoma, Woody Guthrie geboren. Hij overleed op 3 oktober 1967 aan de gevolgen van de ziekte van Huntington.

foto: Tijdens het slotdiner op 20 september 1977 werd mevrouw Marjory Guthrie erelid van de Vereniging van Huntington. Als herinnering kreeg ze een Delftsblauw wandbord.

 

Marjory Guthrie – Greenblatt Mazia (1917-1983):

 

  • 'Op een dag schreef hij over zijn moeder, hij beschreef hoe verward ze was en het huishouden verwaarloosde, de woedeuitbarstingen die ze had en dat ze dingen door het huis smeet. Ook dat men haar vaak vond in de kleine bioscoop van Okemah in Oklahoma waar de Guthries woonden. Nadat zijn oudere zus Clara bij een brand was omgekomen, werd Woody's moeder in het krankzinnigengesticht Norman, Oklahoma opgenomen. Ik vroeg Woody wat voor een ziekte dit was en hij vertelde me dat een dokter had gezegd dat het de Chorea van Huntington was. Toen ik hem vroeg of hij de ziekte van zijn moeder zou kunnen krijgen, zei hij dat die alleen bij vrouwen voorkwam en dat hij zich dus geen zorgen hoefde te maken.' 

 

Na zijn overlijden in 1967 richtte Marjory Guthrie in de Verenigde Staten het Committee to Combat Huntington's Disease op. Ze deed er alles aan om de ziekte van Huntington meer bekendheid te geven en wetenschappers op het spoor van de ziekte te zetten. Ze had tijdens de ziekte van haar man te vaak tevergeefs bij artsen geïnformeerd wat de ziekte precies inhield, wat er aan te doen was en wat het betekende voor hun kinderen. Op haar initiatief kwamen er patiëntenverenigingen voor mensen met de ziekte van Huntington en hun familieleden overal in de wereld, ook in Nederland.

 

This land is your land, this land is my land
From California, to the New York Island
From the Redwood Forest, to the Gulf Stream Waters
This land was made for you and me.

 

Woody Guthrie 1944

 

 

Gijsbert Kamer 'God bless Guthrie', De Volkskrant 14 juli 2012 >>>>> pdf

'Woody Guthrie zou vandaag 100 zijn. Zijn protestmuziek is in.'